Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška na téma "Kyberbezpečnost"

16. 5. 2023

Přednáška na téma "Kyberbezpečnost"

Ve čtvrtek 11.5. 2023 se u nás ve škole konala přednáška pro žáky 3. až 9. ročníku o kyberbezpečnosti. Přednášející pan Pechanec působí jako etický hecker a má s bezpečností na internetu velké zkušenosti. A tak se každá skupina dětí dozvěděla informace o rizicích na internetu, útocích na instituce, zneužívání osobních údajů a jak se bránit a omezit zveřejňování osobních údajů. Převážně děti druhého stupně pak dostaly informace o zacházení s účtem na sociálních sítích. Odhadovaná doba, kterou na nich tráví, byla až 6 hodin denně. To už není opravdu málo. Většina z nich o správném nastavení soukromí a podmínkách užívání, které odsouhlasí při založení účtu, nevěděla a jen automaticky potvrdila.

Stejně tak, že tvůrci sociálních sítí jejich fungování mají nastavené tak, aby na nich uživatelé trávili co nejvíce času. Časté a dlouhodobé trávení pobývání na sociálních sítích může přerůst v závislost. Děti byly vyzvány, aby zkusily tzv. detox. Nemusí rušit hned svůj účet, ale jen na čas aplikaci odinstalovat a zkusit si, jestli umí trávit čas bez ní.

Všechny informace byly velmi užitečné a mnohé z nich překvapivé a ne vždy příjemné. Ale je dobře v dnešní době znát obě stránky užívání internetu. Tu užitečnou i tu nebezpečnou. Moc za přednášku děkujeme.


Žáci 1. a 2. ročníku měli ten samý den hodinu věnovanou bezpečnému užívání internetu hravou formou v lehčí podobě, aby i oni uměli správně používat internet.

                                                                                                                                          Věra Dolanská

                                                                                                                                           učitelka ZŠ

 

1684244934307.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

1684245035614.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

untitled-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

untitled-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

untitled-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1684245035637.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1684245035627.jpg