Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva Pedagogické poradny z Rychnova nad Kněžnou

23. 6. 2023

Návštěva Pedagogické poradny z Rychnova nad Kněžnou

V pátek dne 9. června k nám přijela návštěva dvou speciálních pedagogů z PPP v Rychnově nad Kněžnou. 

Paní Mgr. Taťána Zavoralová Stodůlková společně s paní Zdeňkou Moravcovou Ženatovou, která je zároveň metodik prevence, se společně přišly podívat do třídy 2. a 3. ročníku, aby zhodnotily vztahy ve třídě s 21 žáky a zjistily klima třídy. Právě pro program - Klima třídy a řešení konfliktů -  byly do třídy pozvané.

Program trval dvě hodiny a musím říci, že byl vhodně k věku žáků připravený. Hrou s kamínkem se děti dokázaly rychle otevřít a říci, co se jim ve škole líbí a nelíbí, co jim vadí nejvíce, proč chodí do třídy rády, co a koho mají rády nejvíce, co by si přály změnit atd.

Protože byl v programu i třídní učitel, měl tak možnost se dozvědět mnoho věcí, o kterých neměl ani tušení. Děti trápily věci nejenom z prvního pololetí, ale dokonce i takové okolnosti, které se staly kdysi dávno, v prvním ročníku i dříve! Všechny vyhrocené situace s kamarády, které děti neměly vyřešené mezi sebou je bolely a nemohly tak nic nikomu odpustit a vše pustit z hlavy.

Proto, když se objevil jen náznak nebezpečné situace, hned žáci přecházeli do nepřiměřeného agresivního ataku vůči sobě.

Celoroční prací založené na kamarádském vztahu mezi žáky, pomoci slabším jedincům, tolerancí vlastností druhých spolužáků, doučování slabších a pomalejších, respektování vlastního tempa a stálému vysvětlování správného chování a jednání vůči sobě navzájem se situace začíná ve třídě pomalu zlepšovat. Žáci vůči sobě přestávají být tak nesnášenliví a hrotit banální věci mezi sebou. Už vědí, jak mají konflikt se spolužákem řešit a co je důležité - společně probrat na třídnických hodinách s učitelem.

S PPP z Rychnova nad Kněžnou jsme domluveni, že v programu budeme určitě pokračovat i v příštím školním roce.

     Pavla Macháňová, učitelka