Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beseda na téma o nemoci AIDS, sexu, lásce a věrnosti

2. 12. 2022

Beseda na téma  o nemoci AIDS, sexu, lásce a věrnosti

 Ve čtvrtek 24. listopadu jsme ve škole přivítali pana Tomáše Řeháka s jeho  přednáškou o nemoci AIDS, sexu, lásce a věrnosti. Vzhledem k tématu byla určena žákům 8. a 9. ročníku. Pan Řehák je členem křesťanské organizace ABATOP, která napomáhá a působí v oblasti prevence sociálně patologických jevů.

V ČR stále roste počet HIV pozitivních lidí. Prožívají beznaděj, jsou vyřazeni ze společnosti, ztrácí zaměstnání a prožívají dlouhodobé bolesti. Nemoc se šíří nejen mezi homosexuály, ale i narkomany a skrze sexuální vztahy.

 Pan Řehák dokázal děti svým výkladem zaujmout a svými poutavými příběhy se je snažil vést k tomu, aby přistupovali k sexu odpovědně a zdrženlivě. Dotkl se i žhavých témat jako jsou drogy, promiskuita, antikoncepce, láska a zamilovanost.  Zodpovídal i na jejich otázky. Své zkušenosti z péče o nakažené dokresloval krátkými ukázkami z různých filmů, fotografiemi nemocných, které byly opravdu odstrašující. Sám se staral o spoustu umírajících s touto diagnózou a to nejen u nás, ale i v zahraničí, např. v Německu, Rusku či na Ukrajině.

 Na závěr jim promítl velmi pěkný, citlivý a dojemný příběh 12 tiletého chlapce Dextera, který je infikován virem HIV, a jeho kamaráda Erika. V těžké chvíli se jejich přátelství stalo dobrodružstvím, jež navždy změnilo jejich životy.

Myslím si, že podobných přednášek není nikdy dost, i kdyby měly v budoucnu pomoci jen jednomu dítěti, stojí to za jejich realizaci!

Kristýna Fajfrová

učitelka a metodik prevence

 

Z názorů dětí: Přemýšlela jsem o tom, co říkal a překvapilo mě, jakou má praxi a u čeho všude už ve svém životě byl. Neříkal nám, co máme a nemáme dělat, ale varoval nás před tím, co se může stát během neopatrného sexuálního života, že tím riskujeme svůj život. Nikomu nestojí jedna noc s klukem za to, aby zemřel. Díky besedě mi to vše víc dochází. Příběhy, které nám vyprávěl, jsou strašné. Ani já jsem nevěděla, kolik případů HIV je v naší republice a ve světě.

1669317582536.jpg   1669317582556.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

1669317582547.jpg  1669317582521.jpg